DanPumps/Kolding Bymesterskab 2018 – Dag 1
DanPumps/Kolding Bymesterskab 2018 – Dag 1 avatar

Referat fra skak.dk

Der er 125 spillere i årets udgave af Kolding Bymesterskab, som for tolvte år i træk afvikles som en stor weekendturnering to uger efter Påske.  I årets udgave tyder noget på, at spillerne i de øverste grupper havde kastet et langt blik i kalenderen (Fredag den 13. !) inden fredagens første runde.  Der var ihvertifald kun een enkelt remis i de øverste tre grupper, der kan følges på livetransmission her.  

Først færdig i øverste gruppe var den nybagte IM’er Jonas Bjerre, der tog hele pointet efter en kæmpe taktisk overseelse af den lokale helt, IM Attila Gergacz fra den arrangerende klub.  Da Jonas efterfølgende i kommentatorlokalet blev spurgt om han ikke blev nervøs da Attlia spillede tabstrækket, svarede han ”Nej, jeg blev glad” og det havde han selvfølgelig god grund til. 

Ikke overraskende stod IM Jens Ove Fries Nielsen for et lettere kaotisk parti mod den tyske GM Thorsten Haub.  Jens Ove’s opfindsomme åbningsspil fejlede nøgternt set og snart blev han presset baglæns og stod temmelig  betændt, men han reddede sig igennem til et slutspil med en minusbonde.  Med vanlig disrespekt for det hårde program, der venter forude de kommende dage, udkæmpede gruppens to alderspræsidenter derefter en drabelig duel der afsluttedes kort før midnat.  Her så det en overgang ud til at Jens Ove var tæt på at redde en remis, men Haub holdt hovedet koldt og indkasserede hele pointet efter en nærmest studieagtig slutning hvor Jens Ove ellers havde ført to fribønder (forgæves) frem til f7 og g7. 

Endelig endte opgøret mellem årets Danmarksmester IM Bjørn M. Ochsner og IM Igor Teplyi remis.  Bjørn kom til at stå aktivt med hvid efter en version af Najdorf-varianten i Siciliansk, hvor sort havde svært ved at gennemføre sine mest typiske planer.  Det tvang Igor ud i en række ret passive, snørklede manøvrer, men han spillede denne fase af partiet udmærket og udlignede mens Bjørns brugte meget tid på at bremse det modspil der var under gradvis opsejling.  Ved påskens DM var tidshåndteringen ellers et aspekt som Bjørn håndterede suverænt, men her sad han pludselig med omkring et minut på uret da momentum truede med for alvor at svinge til Igors fordel. Det var derfor forståeligt at han valgte remissen efter 35 træk i en ret lige stilling.

Turneringen fortsætter lørdag med to runder, og der er gode forhold også for tilskuere på spillestedet i Kolding.  Niels Jørgen Fries Nielsen står for livekommentering med GM Allan Stig Rasmussen som gæstekommentator. I anden runde mødes de to førende i øverste gruppe når GM Haub har hvid mod Jonas Bjerre.