Status på Holdskak 2021/22

I den forgangne uge afsluttedes vinterens holdturneringer og det er derfor på tide at gøre status over sæsonen for alle vores fire hold.

Førsteholdet: Oprykningen missede til allersidst

Egentlig ville jeg have brugt en overskrift, der hed øv-bøv-bussemand. Efter en afbudspræget sæson, hvor holdet seks runder i streg scorede over forventning og inden sidste runde havde en smal føring, var målet at holde føringen. Kravet var at undgå at tabe med 3-5 eller mere, og det missede vi lige præcis efter en intens kamp mod den direkte konkurrent fra Århus/Skolerne 2.

Der var selvfølgelig lysglimt iblandt, f.eks. Attila’s kontrollerede gevinst på øverste bræt og en fin sejr i et angrebsparti for Jørgen Stald. Overordnet set var vi nok en smule overmatchede og manglede de små marginaler, men det var først i allersidste parti (Formanden) at alt blev afgjort i en nervepirrende affære i “den evige tidsnød.”

Status for Førsteholdet:

Inden sæsonen havde vi på holdet diskuterede at det næppe var realistisk at sigte efter en oprykning, da vi på mange måder var et andet hold end det, der i sæsonen 2019/20 var rykket ned fra 1.Division. Men som sæsonen skred frem og vi gang på gang gik fra et godt resultat til det næste, var vi selvfølgelig begyndt at få blod på tanden. Flere spillere spillede gennemgående godt hele sæsonen: Michael gjorde det flot på de hårde topbrætter og alle de nye spillere bestod med bravur: Jørgen, Christian, Jan. Topscorer for Førsteholdet blev således Jørgen Stald med flotte 5 af 7.

Undertegnede tror således på, at vi igen kan spille med om oprykningen næste år. Vi har nogle esser i ærmet: et allerede godt hold, der kan suppleres med spændende unge talenter samt med stærke spillere fra toppen af af styrkelisten klar til kamp igen. Det skal nok blive spændende!

Slutstillingen i 2.Division, Gruppe 3 blev:

 1. Århus/Skolerne 2 34½ (Brætpoint)
 2. Springeren Kolding 34
 3. Skanderborg 2 27
 4. Haderslev 26½
 5. Fredericia 2 26
 6. Varde 25½
 7. SK 1968 3 25
 8. Nordre 2 24½

Der var som det fremgår tæt kamp om at undgå de to nedrykningspladser, med blot 2½ point mellem en tredjeplads og en sidsteplads. Her kan vi være tilfredse med at både Haderslev og Varde klarede frisag. De lå ellers på de to jumbopladser inden finalestævnet, hvilket potentielt kunne have udstødt en større lavine i Mesterrækken for Sydjysk Hovedkreds, hvilket nok havde kostet vores Andethold en tur ned i rækkerne (se nedenfor).

Andetholdet: Reddet på målstregen

Inden den afsluttende fællesrunde, der afvikledes hos Kolding Skakklub, var vores Andethold i bekneb på den ottende-plads, der ville betyde nedrykning til Mester 2. Endnu engang måtte vi igennem den svære øvelse der hed at sikre en stærk holdopstilling samtidig med at tre topbrætter var taget med Førsteholdet til Århus.

Hans Paulsen beretter fra slutrunden:

Springeren 2 skulle møde Tønder 1 i sidste runde. Allerede inden start førte vi med 1 – 0, da Tønder kun kunne stille med 7 spillere. Først færdig var Hans, som spillede remis på bræt 6. Derefter var var René færdig med samme resultat på bræt 1. Henrik vandt sikkert sit parti på bræt 4, og på bræt 7 vandt Dzemil et flot parti. Altså en føring på 4-1 – det var jo meget godt!

Desværre tabte Dan efterfølgende på bræt 5 efter at have stået bedst. En løber afbytning ødelagde den gode stilling. Endelig vandt Kim på bræt 3 og sidste mand færdig var Karsten Pedersen, som tabte i hans comeback. Samlet resultat var altså en sejr på 5 – 3, hvilket var nok til at holdet sluttede på en 7. plads. Det er i orden, da vi  igennem hele turneringen har måttet afgive mange spiller til første holdet.

Status for Andetholdet:

Hans har selvfølgelig helt ret. Betingelserne for Andetholdet har været meget svære denne sæson, så overlevelse er absolut et godkendt udfald. Topscorere på Andetholdet med 3 points var Dzemil, som bare brugte fire kampe (som reserve) for at opnå den score. Kim og Henrik scorede også hver tre point, men brugte seks partier på dette. Jo, det var ikke en nem sæson.

Slutstillingen i Mester-rækken blev:

 1. Evans 2 38½ (Brætpoint)
 2. Tønder 30
 3. Gråsten 28
 4. Kolding 27 (8 MP)
 5. Esbjerg 2 27 (6 MP)
 6. Horsens 26½
 7. Springeren 2 24½
 8. Alssund 22½

Overbevisende oprykker blev Evans 2 fra Vejle – stort tillykke herfra! Det er bemærkelsesværdigt at Andetholdets eneste to sejre kom mod Gråsten og Tønder – altså to hold der endte i toppen af tabellen. Sikkert et faktum, der er påvirket af meget varierende holdopstilligner både for vores helte og de andre hold i rækken. Det er fedt, at man igen har kunnet gennemføre en nogenlunde normal holdsæson, men flere klubber har klart været ekstra udfordrede af afbud ….

Tredjeholdet: På det jævne med pil op

Til denne sæson havde vi valgt at takke nej til at have Springeren 3 med i Mester-række 2, da vi var noget bekymrede over udsigterne til at stille endnu et hold med otte brætter. Det var nok i bagklogskabens lys en fin beslutning. For både Tredjeholdet og Fjerdeholdet, der jo begge spillede hverdagskampe, var det kendetegnende at der var stor stabilitet i spillertruppen.

Til den sidste runde i A-rækken (Gruppe 3) var Marianne dog taget med til Agerskov som erstatning for Hans Paulsen, der havde brugt sin holdkamps kvota på at sikre Andetholdets eksistens i Mester 1. Det blev på sidstedagen til sæsonens fjerde matchsejr (ud af 6 mulige), da Alssund 2 blev sendt hjem med 2½-1½ efter sejre til Per og Karsten og remis til Marianne.

Status for Tredjeholdet:

En fuldtud godkendt sæson, hvor vi vandt de fleste matche og måtte kun ned mod Haderslev 2, der som det fremgår nedenfor nok var det suverænt stærkeste hold i gruppen. I det hele taget må det siges, at der er meget stor forskel på holdene i Hovedkredsens A-række. Topscorer blev Karsten Foli på topbrættet med 4½ af 5 mulige.

Slutstillingen i A-række, Gruppe 3:

 1. Haderslev 2 20 (Brætpoint)
 2. Løgumkloster 14½
 3. Springeren 3 13½
 4. Alssund 2 11½
 5. Gråsten 2 11
 6. Tønder 2 10
 7. Vojens 2 3

Fjerdeholdet: Ungdom of Erfaring er en god cocktail

Fjerdeholdet bestod af vores to talentfulde juniorer Adrian og Dzemil, kombineret med erfaringen i form af Christian Møller og Marianne. Her var målet at samle nogle gode holdkampserfaringer og oplevelser. Som sæsonen skred frem blev resultaterne bedre, og efter tre bitre indledende nederlag blev sejre hentet i de to sidste runder.

Topscorer blev Adrian på førstebrættet med 4 af 5 (to remisser).

Slutstillingen i A-række, Gruppe 1:

 1. Evans 4 13½ (Brætpoint)
 2. Kolding 2 11½ (7 MP)
 3. Vamdrup 11½ (5 MP)
 4. Fredericia 4 10½
 5. Springeren 4 9
 6. Nr. Snede 2 4

En venskabelig start på det nye år

Årets første skakarrangement var en venskabsmatch med vores naboklubber fra Vojens, Haderslev og Kolding Skakklub. Deltagerantallet på 38 matchede ganske præcist antallet, der var med

Læs mere »

Winter is coming …

Den traditionelle Vinterturnering starter i næste uge. Formatet er traditionen tro inddeling i alle-mod-alle grupper bestående af 8 spillere (eventuelt Monrad system i nederste gruppe).

Læs mere »

Efterårsferien

I den kommende uge (Tirsdag den 17/10) er det skolernes efterårsferie, hvilket har følgende konsekvenser:

Læs mere »

Nye vedtægter mm.

Der er i al stilfærdighed sket et par opdateringer her på siden. Dels kan man nu, under “Om klubben” finde klubbens vedtægter, der blev opdateret

Læs mere »

Ny sæson truer …

Den nye skaksæson nærmer sig med første almindelige klubaften på Tirsdag den 15/8! Denne aften starter vi forsigtigt op med såkaldt Parskak. Som navnet antyder,

Læs mere »

Referat fra Generalforsamlingen 2023

Den årlige generalforsamling afvikledes Tirsdag den 6/6 med fremmøde af lidt over halvdelen af klubbens medlemmer. Samtidig markerede dette afslutningen på sæsonen 2022/23 samt starten

Læs mere »

Simultane kvaler

Seksten medlemmer, heriblandt fire af vores unge juniorer, tog udfordringen op mod IM Attila Gergacz da denne stillede op til simultan forrige Tirsdag. Trods cifrene

Læs mere »

SonFlow Cup 2023 (Dag 2)

Her kommer en sammenfatning af dagens begivenheder i Kolding, skrevet i fællesskab af Lars Peter Hansen og Jens I. Madsen 2.Runde Dagens tidlige runde bød

Læs mere »

Kvalificeret igen!

For andet sæson i træk lykkedes det for Springeren at kvalificere et hold til landsfinalen i pokalskak, der i år afvikles i Skanderborg. Jan Rosenberg

Læs mere »

Springere til DM i Svendborg

Jan Rosenberg beretter: Årets største og vigtigste begivenhed i skakkalenderen – Danmarksmesterskabet i skak – blev igen afholdt i den dejlige havneby på Fyn, Svendborg.

Læs mere »